Urodzony w 1980 roku we włoskim Monopoli w Apulii (południowe Włochy), jest mistrzem łączenia technik kuchni nowoczesnej i tradycyjnej oraz komponowania smaków, które stają się prawdziwą ucztą dla zmysłów. Jego zamiłowanie i szacunek do naturalnych produktów wywodzą się z rodzinnego Bari, słynącego z doskonałych świeżych ryb i warzyw.
Swój warsztat kulinarny doskonalił w najlepszych restauracjach świata, m.in. we Włoszech, Francji i Wielkiej Brytanii. Od 2015 roku członek „Oxford Encyklopedia Osobistości Rzeczpospolitej Polskiej”– tytuł przyznany mu za całość dotychczasowych osiągnięć w dziedzinie kulinarnej – a obecnie również magister Uniwersytetu Oxford. W 2015 r. uznany przez przewodnik Gault&Millau Polska za „Szefa Kuchni Przyszłości”, a w 2017 r. za „Szefa Kuchni Roku”. Andrea znalazł się również na liście 100 Best Chefs in the World 2019 wg prestiżowego francuskiego rankingu “La Liste”, publikowanego przez magazyn “Le Chef”. W roku 2020 rząd Republiki Włoskiej i włoskie Ministerstwo Spraw Zagranicznych umieściły Andrea Camastrę na liście najbardziej utalentowanych i odnoszących największe sukcesy włoskich profesjonalistów na scenie międzynarodowej ostatniego stulecia.
Prowadzona przez niego warszawska restauracja Senses regularnie, pięć razy z rzędu od roku 2016, zdobywała gwiazdkę przewodnika Michelin; od 2016 r. figurowała też na liście Diners Club 50 Best Discovery Series, zestawianej przez jury San Pellegrino World 50 Best Restaurant Academy. Ponadto, przewodnik Gault&Millau przyznał restauracji Senses: w roku 2015 3 czapki i 16 pkt; w 2016 – 4 czapki i 17 pkt; w 2017- 4 czapki i 18 pkt; w 2018, 2019 and 2020 – 4 czapki i 18.5 pkt (na 20).
Andrea osiągnął mistrzostwo w międzynarodowym dyskursie kulinarnym. Jest propagatorem techniki gotowania „note-by-note” (nuta-po-nucie), której autor, wynalazca kuchni molekularnej Prof. Hervé This, uznał Andrea Camastrę za następcę legendarnego Ferrana Adrii z restauracji El Bulli. Technika ta stanowi nowatorskie podejście do sztuki gotowania, sięgające po czyste związki, ekstrakty czy wręcz pojedyncze cząsteczki smaków i zapachów, pozyskiwane z naturalnie występujących składników w przyrodzie.
Andrea, choć wykształcony w świecie kuchni klasycznej, jest jednocześnie od początku swojej kariery zafascynowany kuchnią molekularną i nauką leżącą u jej podstaw.
Podczas gotowania Andrea z zamiłowaniem słucha muzyki. Sam będąc muzykiem i grając na instrumentach – od wieku 8 lat kształcił się w szkole muzycznej – uznaje piękną muzykę, naukę i sztukę za najważniejsze źródła inspiracji twórczej.
Camastra Holding jest firmą założoną w 2021 roku.
Celem przedsięwzięcia jest koordynacja i rozwój projektów skupionych wokół osoby Andrea Camastra, w tym w szczególności otwarcie i prowadzenie najwyższej klasy restauracji sygnowanych jego nazwiskiem.
Camastra Holding świadczy szereg usług dla klientów korporacyjnych i indywidualnych. Realizujemy niezależne projekty consultingowe, specjalistyczne warsztaty kulinarne (master classes), eventy i konferencje branżowe oraz wszelkie projekty związane ze współpracą z markami z obszaru horeca i nie tylko (brand ambassador) jak również projekty medialne.
Już w styczniu Andrea otwiera swoją nową restaurację.
„NUTA” – jest inspirowana kuchnią polską z zaznaczonymi akcentami włoskimi i azjatyckimi.
Mimo, że będzie to restauracja „fine dining”, goście będą mogli sami skomponować własne menu lub skorzystać z rekomendacji Chefa.
„NUTA” będzie też miejscem muzyki i sztuki stanowiącym natchnienie przy kreowaniu wyjątkowych potraw, ujmujących smakiem, zapachem i urokiem.
Już wkrótce dowiecie się więcej o niezwykłym miejscu.
Jeżeli jednak nie możesz się już doczekać lub chcesz odwiedzić „NUTĘ” przed jej oficjalnym otwarciem – koniecznie napisz do nas.